paleczkaGroźna bakteria spowodowała zachorowanie około 3 tysięcy osób w Niemczech, są tez pierwsze przypadki zachorowania w Polsce.

Zatrucia pokarmowego chyba doświadczył każdy z nas przynajmniej raz w swym życiu. Ale te ostatnie są o ostrym przebiegu. Przyczyną jest bakteria właściwie nieznany do tej pory szczep pałeczki okrężnicy. Jest ona bardzo agresywna na skutek mutacji. Jest ona groźna, ponieważ wytwarza bardzo trującą toksynę, która niszczy przede wszystkim nerki. Pałeczka ta przenosi się drogą pokarmowa poprzez zjedzenie skażonej żywności lub nie umycie rak. Aby wywołać zakażenie musimy zjeść około 100 zarazków. Pałeczka okrężnicy głównie atakuje ludzi poprzez zanieczyszczoną wodę i warzywa i owoce podlewane obornikiem. Czasem bakteria ta może się też znaleźć w mleku, jeśli dostanie się tam podczas dojenia i w mięsie, jeśli nie zachowano higieny podąża jego obrabiania. Okres inkubacji choroby wynosi od 12h do dziesięciu dni i w tym okresie trudno zidentyfikować przyczynę. Pacjent skarży się w tym okresie na złe samopoczucie takie, jakie ma miejsce podczas grypy. Po pewnym czasie pojawia się wodnista i krwawa biegunka oraz wymioty. Może tez pojawić się krew w moczu, lekka gorączka i kurczowe bóle brzucha. Większość chorych dochodzi do zdrowia w ciągu 5 – 10 dni. Choć infekcja jest wywołana przez bakterie to w leczeniu nie stosuje się antybiotyków. Okazało się, że są one nie skuteczne a dodatkowo wzmacniają działanie toksyny. U chorych z podejrzeniem ostrej infekcji jest przeprowadzana transfuzja krwi, w ten sposób oczyszcza się organizm z toksyn. Przeprowadza się tez dializę po to by oczyścić nerki z toksyn. W najgorszych przypadkach może dojść do transplantacji nerek. Aby zapobiec zakażeniu trzeba po prostu bardzo często myć ręce. Myjmy je po każdej wizycie w toalecie, po przyjściu do domu, po prostu jak najczęściej. Bardzo ważne jest też higieniczne przygotowanie posiłków, mycie owoców, warzyw pod Bierzach wodą. W lodówce trzeb trzymać mięso i produkty surowe osobno. Ważne jest też krojenie tyko jednego produkt na desce, jednym nożem. Potem trzeba umyć nóż i deskę przed kolejnym krojeniem. Specjaliści zalecają by żywność, która ego wymaga była poddawana obróbce termicznej. Wystarczy temperatura 7 stopni i czas 10 minut. Jeśli chory pojawił się siew otoczeniu to bardzo ważna jest dezynfekcja niektórych przedmiotów, z którymi chory miał styczność. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na czystość w toaletach. 

Bezsenność

bezsennoscSen to czynność niezbędna by twój organizm był zdrowy i mógł prawidłowo funkcjonować. Bezsenność można uznać za chorobę epidemiologiczną XXI wieku. Nawet około 40 proc. Polaków ma problemy ze snem. Nagminne nie przesypianie siedmiu, ośmiu godzin w ciągu nocy oznacza fatalne skutki dla zdrowia. Przede wszystkim obniża odporność organizmu, obniża koncentrację, logiczne myślenie, zaburza wydzielanie insuliny.

Więcej…

Zadbaj o swoje zęby

kobietaWiększość Polaków mycia zębów nie kojarzy z posiłkiem tylko z porą dnia, ponieważ zęby myjemy z reguły rano i wieczorem. Takie badanie zostały przeprowadzone przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych z okazji Światowego Dnia Higieny jamy ustnej . Badania pokazują, że co drugi Polak myje zęby nie po śniadaniu, ale tuż po przebudzeniu się w trakcie porannej toalety.

Więcej…